Husbygge i New England stil



""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


måndag 28 april 2014

Persienn, rullgardin eller solfilm?


Vi funderar på hur vi ska stänga ute de varma solstrålarna som ligger på mot 6 altandörrar/franska balkonger samt mot 2 st fönster. Vi har tittat på persienner i olika slag, rullgardiner, mörk läggningsgardiner och grannens förslag om någon kassett med solfilm i. Vi vill ju inte ta bort utsikten mot saltsjön utan kunna njuta av den, även om det inte riktigt är så nära som på bilden ovan ;). Vi vill inte att golvet bleks eller torkar ut så som grannens parkett i ek redan gjorde den första sommaren.(Våra hus ligger i samma söderläge). Vi vill heller inte att möbler och annat bleks och vi vill gärna ha lite svalt inne också. Dessutom är det ju en bonus om det gör lite nytta vintertid och stänger ute lite kyla. Det blir lite kallare vid alla altan dörrar även om vi har ALU fönster i tre glas med energi spar hit och dit. Även, skönt att slippa massa saker som är i vägen för altandörrarna och som måste hissas upp och ner. Har hittat några företag som kan sätta upp det åt en men det går också att beställa hem rullar som man sätter upp själv, då med diskmedelsvatten och någon skrapa till förmodar jag. Har iaf testat att fylla i våra önskemål på www.offerta.se så får vi se vad det ger för priser på det eller om vi ska utföra jobbet själva. Ja, det är solfilm det lutar mest åt.
 
Så här skriver en:
Blir ditt hem olidligt varmt på sommaren? Möbler som bleks och gulnar?
Många hus med underbar utsikt döljer den med persienner, rullgardiner och markiser för att slippa värme, solreflexer och blekning.
Att installera en modern solfilm av hög kvalitet från Johnson Window Films i ditt hem är ett smart och underhållsfritt sätt att skapa en bättre inomhusmiljö.
Johnson Window Films solfilmer blockerar 98 procent av den skadliga UV strålningen och upp till 80 procent av solens strålningsvärme - utan att förstöra utsikten. Solfilmen minskar också insyn och ger ett visst splitterskydd. Om glaset går sönder kommer solfilmen att hålla kvar glasfragmenten och risken att skära sig minskar. Önskar man ett mer omfattande skydd bör man även överväga våra skydds- och säkerhetsfilmer.
 
Så här skriver en annan:
Ingen solskyddsprodukt kan fullständigt eliminera problemet med blekning men Solskyddsfilm kan dämpa värmestrålning, synligt ljus och framför allt UV-strålning, och räknas därför som den effektivaste produkten för att undvika blekning av material.
Klart enkelglas (3-6 mm) filtrerar bort 23-28 % av den ultravioletta strålningen.
Isolerglas är något effektivare, här filtreras 36-42 % bort.
Solskyddsfilmer eliminerar 98-99 % av den ultravioletta strålningen (i våglängdsområdet mellan 300 och 380 nanometer).

Olika typer av klarglas eliminerar 13-29 % av solens värmestrålning.
Solskyddsfilm eliminerar upp till 80 % av solens värmestrålning som också är en bidragande orsak till blekning.
 

 
Här några länker till de som säljer dessa produkter:
 
Sen är väl smaken olika om man vill ha genomskinliga, silvergrå eller bronze, vi kommer iaf ha transparenta









söndag 27 april 2014

Måla hus och deklarera

Pust vad dagarna springer förbi en. Känner att jag inte varit så aktiv här på bloggen men nu så är jag tillbaka. Har i dagarna rengjort panelen på huset med Alcro delfin rengörning, spacklat skruvhål, slipat dem och grundat änd träet. Tar sin lilla tid. I nästa vecka får vi hit en ställning och skall då göra om samma sak fast runt övre plan. Sedan sätter vi i gång och målar huset. Vidare håller vi på med deklarationen av hus försäljningen vi gjorde i 2013. Suck alla kvitton, mäklarkostnader, flyttstäd mm som ska räknas ihop och dras av på vinsten, vilket jobb men ack så viktigt. Sen skall allt "bara" in i deklarationen och uppskov mm ska räknas om. Ja ni som sålt bostad förr vet ju hur det är. Vi skall verkligen vara noga nu framöver med att lägga alla kvitton på ett och samma ställe som tillhör huset. Tänk på det ni också som köpt tomt och ska bygga. Samla ihop alla kvitton, även på tomtarbete, utgifter till Vattenfall och andra kostnader som uppstått i och med husbygget. Även alla kostnader till kommunen för bygglov mm. Är inte 100 säker men tror man borde få dra av det också?
Mycket bra borste med vattenslangen tillkopplad!
 
 Högt upp når man även om bara hälten är klart

 Men vad gör det när vädret varit så fint? Hade 21 grader idag. Fantastiskt skönt att bara vara ute och pyssla.
 
För övrigt blundar jag och försöker att inte få panik för att det ser så illa ut på tomten.
Vi har verkligen en del att stå i framöver.
 
Så mkt högar som ska schaktas ut, gräs ska planteras liksom häck och annat.
 

 Altan ska byggas efter målningen

 En fin välkomnande entré ska göras

 Och ett dubbelgarage ska upp. Vi får väl använda den som altan i sommar till vi byggt en ;)
Vi är iaf glada att vi valde att gjuta den när bilen ändå var här. Skulle nog tippa på att det är halva priset mot att beställa gjutning senare.
Visst finns det mkt kvar att göra men man får ta det man orkar och inte glömma bort att njuta. Vi är ju ändå här nu, huset är klart och vi är in flyttade. 

måndag 21 april 2014

Påsk på Runmarö

Ja vem har inte njutit av detta fina påsk väder. Oslagbart! Vi startade påsken med två dagar på Runmarö för säsongsöppning och eldning av en skaplig hög med ris. Vädret var fantastisk och bjöd på sol och knappt någon vind alls. Inte så ofta man får dessa vindstilla dagarna ute i skärgården så jag passade på att ta några härliga våriga "Stockholms skärgård" bilder.








Barnen ska i och hämta sina fiskespön...


Morgon bild då passbåten passerade förbi...


Härliga dagar avslutades med korvgrillning i glöden som är kvar efter rishögen...

torsdag 17 april 2014

Glad Påsk till Er!

Önskar er alla en riktigt Glad Påsk.
Njut nu med era nära och kära, se till att vila upp er och ät mkt god mat!

Måste bara få visa upp mitt senaste loppis fynd. Två stycke av dessa fina bordslampor fick följa med hem. Dagen efter åkte jag och köpte två lampskärmar från Mio i silvergrått. Så nöjd med detta fynd. Kändes som ett mkt bra klipp. Det var två tjejer som sålde ut inredning som används vid homestyling så allt de hade på sina bord var av fin kvalité, så inget krims-krams inte. Nöjd :)
 

Vårt härliga allrum

Tänkte jag skulle visa lite bilder från övervåningen och vårt stora rymliga allrum. Hittills har vi bara stuvat upp våra gamla möbler för att komma i ordning men inom kort, när vi kommer till allrummets tur, så ska vi bestämma vad för möbler och gardiner mm vi ska ha. Vi har fortfarande tre rullgardiner som ska upp här så att man kan mörklägga ordentligt. Detta för att det blir en del spring med småtrollen våra till toa om natten. Här kommer också den varma solen titta in då alla fönster är i söderläge. Kan vara skönt att dra för lite.




Vår underbart sköna slapparsoffa från Mio
 






 Och så trappen som vi är så nöjda med :-)

tisdag 15 april 2014

Köket -Matplatsen

Då skall jag efter önskemål lägga ut bilder på de stolar vi köpte från Trademax, rottingstolen Village. De är inte riktigt så grå som jag hoppats på men melerad i grått. Kanske mörknar med tiden i solljus men de kommer nog bli bra ihop med bordet när det är omgjort. Ev man man tona in dem lite mörkare grå/bruna? Sittdynan är ordentligt tilltagen så att man har god komfort, det medföljer ordentliga gummi tassar till benen vilket gör att man definitivt slipper repor. En bra stol till ett bra pris! Anledningen till att vi valde dessa är för att det finns en lös tagbar och tvättbar dyna, vilket passar in vår familj just nu. Innan hade vi tygklädd sits och dessa fett fläckar går inte bort hur man än gnider på dem. Nog finns det fina tygstolar man spanar på men det får vänta för vår del. Har man bråttom och middagsgäster väntas kan man trolla bort några småfläckar man missat lite snabbt genom att vända dynan ;). Praktiskt var ordet.
 
Bordet är från Mio och heter Amelie. Tanken är att vi ska hårdvaxa skivan brunsvart (som golvet) eller kanske får den bli målad i en brunsvart färg. Vi får se men vi tycker det är synd att göra oss av med bordet eftersom den är så gedigen, har fina former men också för att vi har två iläggsskivor till den. Det behöver vi när kalas och bjudningar nalkas. Då får vi plats med 10-12 personer runt bordet. Uppföljning kommer.

måndag 14 april 2014

Hallen är klar!

Näe, nu får hallen anses vara klar, i alla fall vad gäller möbler. Piffa tröttnar man ju aldrig på och det saknas en del av den varan men det får växa fram vart eftersom man springer på saker man gillar. Vi har ju en svart dubbeldörr med överljus som är härlig och stor. Vi har vårt schack rutiga kustgranit golv i grått och offwhite. Så har vi våra varmgrå väggar i S 1502-Y och så de brunsvarta trappstegen och handräckena i trappen. Först var vi nog inne på att ha vita möbler men så kommer vi från ett hem där allt var vitt och man är lite less på det för tillfället, men det kommer säkert tillbaka för jag älskar vitt. Då tänkte vi att vi skulle spinna vidare på att ta in den svarta färgen från dörrarna. Har gått fram rätt hårt med penseln och så här blev det.
 Den om målade fd vita skänken från 1800 talet med nya beslag/knoppar.
 Blunda för bråte på golvet till höger ;)


 
Här fick vi plats med en pax garderob på 239 hög och den sväljer mkt vantar, mössor, jackor och skor. Det enda jag kan ha synpunkter på är dörrarna som inte passar stilen men någon svart birkeland dörr finns inte, om man inte sprutlackar den svart hos någon firma. Det får komma senare i så fall.
 
Så har vi kapprummet som är tänkt till besökande gäster men som vi använder till vardags. Hatthylla och skohylla hittade jag tillslut på Stalands möbler. Inte lätt att hitta 100 bredd. De mesta är i 80 bredd eller i fel färg. Tanken var först att hitta 2x60 bredd eftersom kapprummet är 140 men vi gav upp. Nu kan vi iof också få plats med något ställ för paraplyer och skohorn vid sidan om. Ett platsbyggt mudroom finns fortfarande på önskelistan men det får vänta. MEN då kan man inte hänga upp gästerna jackor på galgar vilket är ett minus.
 
En om målad Leksvik hängare från IKEA med nya krokar jag hittade på Fredells. Perfekt till barnen att hänga sina kläder på.

Så spegeln som var vit innan fick också bli svart för att smälta in. Kan knappt fatta det själv att jag står och målar om allt vitt till svart nu men så är det. Om några år kanske det är en annan färg.
Nu skall vi börja tänka på att inhandla färgburkar på löpande band för huset MÅSTE målas två omgångar, helst innan semestern börjar. Hua vill inte ens tänka på det men det är bara att hugga i, det blir ju inte vitare av att man bara tittar på det. Får se det som några träningspass, man kanske tappar något vinter kilo som smygit sig på ;)

torsdag 10 april 2014

Växter, måste köpa växter!!

Huset gapar verkligen tom efter växter. Hade så mkt växter förr men tröttnade på allt vattnande då vi hade överflöd av den varan utomhus på sommaren. De inomhus växter vi tog med till vårt temporära hem under byggtiden, lämnade jordelivet en efter en, endast orkidéerna överlevde liksom några hjärtan på tråd. Inköp av växter står nu överst på listan och fightas med allt annat som behövs i huset.
Lina med bloggen fason har lagt upp jättefina bilder på palmer från härliga New England miljöer och det smittar av sig kan jag säga. Några måste vi ju ha. Frågan är bara vilken palmer man väljer. Märkligt nog vill de flesta stå i skuggan, utom en....
Bergspalm -fin och spretig men tunna och säkert lite känsliga blad som vissnar så fort man glömt vattna?


 Findalepalm-lagom spretig och fin, något tjockare blad och kanske inte lika lätt att ha död på.
Japansk palm- urläcker och stryktålig. Kan stå soligt, gärna vintertid också. Under vattning står det
- Låt jorden torka upp mellan rejäla vattningar. Ja ni förstår själva, det här är palmen för mig :).
Blomsterlandet ser ut att ha större sortiment på palmer än plantagen så det kanske får bli ett beök dit i helgen. Må nu gott så hörs vi.

tisdag 8 april 2014

Leta soffbord

Ja det är sannerligen inte lätt att hitta ett soffbord som passar med det övriga. Tanken är....att vi ska behålla matbordet i köket men slipa och betsa/vaxa skivan i en mörkare ton än idag då den är vit. Sen är tanken att vi ska köra samma stil på ett soffbord och en skänk/TV bänk där min man vill ha en TV, ja det blir nog en TV där nere också för fridens liljor. Utifrån den tanken faller det soffordet som är överst mest på läppen.
 

Men denna, också från Mio är lite elegantare och skulle passa stilen bättre till det övriga, t ex våra Howard soffor. Undrar vart man kan hitta ett liknande fast i vitt och med mörkt träplank/skiva ovan?Eller vad har ni till era Howard soffor, ge gärna tips.

 
Lite mer "fyrkantig" men ack så fina detaljer i krom

Trouville från Ilva
Mkt populärt idag och snyggt men min man vill ha något helt i trä. Så har ni några goa tips på soffbord så säg till.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...