Husbygge i New England stil



""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


onsdag 27 maj 2015

leverans av flaggstång

I förrgår fick vi leverans av flaggstång med tillbehör. Så underbart, vår första flaggstång är här. Vet inte hur länge vi talat om att köpa en men det har aldrig blivit av förens nu till nya huset. Ser fram emot att resa den och hänga i flaggan. Kanske lagom till midsommar?

En lite gryning bild på tillbehör som medföljde...

På baksidan av huset håller vi på att få i ordning det som ska bli gräsmatta utanför altan. Den lilla bergknallen, som ligger på grannens tomt, har varit full med sly och annat som gillar att växa upp och förstöra vår havsutsikt ;-) Den har vi nu fått lov att rensa och sätta gräs runt om. Tror det kommer bli jätte snyggt. Grannen hade nog ändå aldrig brytt sig om att göra något åt den delen av tomten så det var bara gott att få detta gjort. Nu ska vi tillsammans planera upp lite vad vi vill ha där mer än gräs och berg. Det är fint när man kan planera tillsammans så att man får lite ordning mellan tomterna och någorlunda enhetligt.  

Bild tagen från ovanvåningen. På fredag kommer det gräs på rulle som ska läggas ut.
 

måndag 25 maj 2015

Vattna och bygga altan

Underbart väder vi hade i söndags. Det var ju rena rama shorts vädret. Som man längtar efter sommarvärmen. Det betyder också att det får vattnas en del för att få gräset att växa. Det börja nu bli lite grönt på sina ställen och fort går det när det verkligen börjar. Man ser stor skillnad på en dag.

Nu i veckan ska jag börja gräva ett hål i mitten av rondellen och göra plats för flaggstången. Hålet ska var 1,20 m djupt och ca en halvmeter brett. Spännande..det ligger ett tjock lager med sprängsten i olika storlekar där (vår fd bygginfart). Sen ska det gjutas ett fundament som ska sitta ihop med flaggstångs fästet.

Liguster häcken jag planterade i höstas framför huset tar sig efter beskäring till 20 cm. Pinnen på bilden är doppad i råodör för att hålla rådjuren borta. De älskar ju små spröda knoppar. Verkar fungera riktigt bra för de har inte rört dem...än! Däremot märks spår av dem ganska tydligt på ny sådd gräsmatta men de går här utanför även mitt på dagen. Inte roligt när man väl börjar komma till finplaneringen av tomten, val av buskar, träd och annan blomster. 
 
Mannen har fortsatt med altanbygget och det är per idag nästan klart. Så skönt det ska bli att få göra i ordning här och bara vänta in sommaren. Paviljonen skall dock tillbaka på reklamation. Vi skrattade när vi satte i hop den, tänkte på hur länge den ska hålla när det börjar blåsa på här. Ja, den höll ca två veckor innan den var på väg att slita sig/knäckas och vi fick ta bort taket. Bräckligt värre! Har ni tips på andra paviljoner som är i kraftig svart stål konstruktion och med vitt tak så tipsa gärna! Hillertorp och de andra jag sett verkar alla sälja med beige eller blå tak.

onsdag 20 maj 2015

Granitsten - oändligt med möjligheter

Granitsten är en favorit. Tänk så mycket fint man göra med den. Storgatsten är nog tanken att vi ska ha som kantsten för att avgränsa gräs och grus i rondellen och i gångarna.
 
Här som kantsten
 
Eller varför inte låta gången vara helt i granitsten
 
Staplade storgatstenar bildar en mur där krypoxbär får leta sig fram.  Vackert!
Lånad från allt om trädgård och Kenneth.
 

En snygg mur som ser ut att vara murad i hela bitar men det kan också vara murbeklädnad i granit. 
 
Murbeklädnad i stora bitar samt trappa med granithällar.
 
Sist men inte minst vill jag slå ett slag för steppingstones-trampstenar som är så fint i både grusgångar som i gräs.
Denna bild lånad av Flisby

måndag 18 maj 2015

Flaggstangspris.se

Jihoo, vi har blivit med flaggstång!

I dag såg jag en annons på facebook från flaggstangspris.se. Köper man flaggstång så bjuder de på frakt och flagga. Blev nyfiken och kikade in där. Ser då att man även får en vimpel på köpte om man gillade dem på facebook. Sådana erbjudande gillar jag! Passade också på, innan jag beställde, att kika runt på några andra företag som gör flaggstänger men hittade inget bättre erbjudande. Sagt och gjort så beställde jag hem en flaggstång, flagga och vimpel.
 
Den levereras om 1-3 veckor och kommer att stå i mitten av rondellen. Så spännande det skall bli att se resultatet och om vi tänkt rätt i våra trädgårdsplaner.
 
Vidare ligger jag och lurar på en sten beställning till, jag som skulle vänta till nästa år! Svårt att hålla sig när det kliar så i fingrarna. Vi får ett besök av en stensättare i veckan som ska titta på lite jobb så får vi se vad det blir.
Ha en fin kväll alla där ute!

söndag 17 maj 2015

Tomtplaneringen fortsätter 2

Nu känns det som att det blir lite väl mycket "jord bilder" men det går framåt. I veckan började jag kratta ut jorden, så, gödsla, mylla och platta till på andra sidan uppfarten.

 
Nu är nästan 30 ton jord ute (by little me) och vi väntar på det där första tecknet på grönska där vi först sådde. Skönt att det regnat en del idag för då behöver vi inte vattna men tur ändå att lördagen bjöd på fint väder. Vi fick mycket gjort som var ute mellan 09-17
 Barnen roade sig med bland annat vatten spridaren...

Det är en stor tomt och stora ytor gräs som ska till. Vi har inte orkat åka å hyra en jordvält så det är helt egentrampat, alltihopa! Läste faktiskt att det tydligen ska vara bättre om man får tro på skånefrö, där vår säck med gräsfrön kommer i från. Skånefrö Villa som den heter har också fått bäst i test av Råd & Rön så det vore då skummelt om det inte bli en gräsmatta av detta. OBS, rören ska kapas.
 
Än återstår övre delen av tomten och framför altan men vi måste ha några lass fukt hållande massor där innan vi kan ta hem nästa lass med matjord. Eh, ett garage saknas också, bara plattan på plats än så länge. Mannen min har nu också fortsatt att bygga vidare på altanen. Bilder kommer sedan. Vi jagar även någon som kan hjälpa oss att sätta upp trappen till huset. Granitblocken väger 150 kg st och det är lite väl saftigt att rucka på dem ensam. Ja det finns att göra helt klart men det får ta tid. Man hinner fundera tillräckligt för att inte göra saker för snabbt och som man sedan ångrar. Dessutom är det så kul att få göra detta nu (bästa fasen) och man ser snabbt skillnad/resultat och bättre belöning finns inte.

måndag 11 maj 2015

Städdag och Myresjöhus visning

Helgen som var hade verkligen "städa" som rubrik. I lördags samlades vi grannar nere på stranden och fixade till våra grönområden. Dagen till ära så fick vi kalasväder och detta avslutades med korvgrillning och mys.
Gräsklippning på stranden...

 Nya bommar ska monteras..


Häck ska klippas och möbler oljas....
 
Barnen hade kul på stranden...

 Det hela avslutades med goda argentinska korvar i baguettebröd med chimmichurri. Mums och tack Anders och Anahi!
 
Söndagen städade jag hela huset fram till klockan 14 då Myresjöhus hade sin stora visningshelg.
Vårt hus var en av de hus runt om i landet som det var visning på. Det kom en hel del spekulanter.

Idag fortsatte jag kratta ut jord på kortsidan av huset. Det ska verkligen bli en lättnad och underbar känsla att äntligen få se denna tomt grön.

För exakt två år sedan såg tomten ut så här...bilden tagen från nästan samma ställe som ovan.
 
Bild tagen från andra sidan tomten. Huset står nu där de två björkarna till höger stod.
Fortsättning följer...

söndag 10 maj 2015

Leverans av jord och granitsten

Så då äntligen kom jorden...som placerades ut i högar...hmm ser ut som en gravplats nästan! 30 ton börjar vi med och skulle tippa på att vi behöver kanske 70-80 ton men det är bara en gissning än så länge. Framför altanen på baksidan tror jag vi tar rullat gräs så att den fort blir klar att gå på.


Det är bara till att påbörja arbetet att få ut dem. Kratta, så, mylla, platta till gödsla och vattna.

 Så skönt för kroppen att få gå ut och ta i lite med kroppen till ljudet av ett underbart fågelkvitter.


 Vi beställde även i början av veckan kantstensblock och blocksteg i granit från Molnsätra gård.
Dessa levererades några dagar senare och ser jättefint ut! Är så nöjd.
Tur mannen är så stark men på blockstegen går vi bet. Där behöver vi ta in hjälp då de väger 150 kg styck. Kommer att bli trappen upp till huset.

 
 
 Grunden klar till rondellen...kantstenen i mitten på plats, gräsmatta sådd = trötta och nöjda efter en veckas hårt slit. Nu återstår kantsten vid yttre delen av ronellen och gångar samt sista skiktet med grus.

söndag 3 maj 2015

Tomtplaneringen fortsätter

Nu börjar det bli plant och fint på tomten. I morgon anländer 30 ton matjord som ska ut. Sen är det vår tur att ta över och börja så gräsmatta. Som man längtar efter en grön tomt.
 
Vi har fått till en rondell framför huset. I mitten tänker vi ha en flaggstång och lite blommor.
Här tänker vi också bryta av gräs och grus med kantsten.
 

 Vi får också till en skapligt stor gräsyta framför altan. Altan ja, kanske dags att få den klar också :)
 

 

 Framför huset, nedan blir det någon form av lägre stödmur och lite planteringar.



Samma här, en lägre stödmur längst med hela altan och i mitten en trappa och grind.

Vår nya infart tar form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...