Husbygge i New England stil



""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


onsdag 27 april 2016

Stödmuren "Waxholm" tar form

Vart tog våren vägen? Känns kallt och ruggigt men då får man bara jobba på i snabbare takt så man håller sig varm. Vi har i princip varit ute från 10-17 på helgerna och har egentligen bara avbrutit när det varit någon aktivitet eller kalas för barnen. Delar av muren är klarlagd. Avtäckningen överst ska limmas och det gör vi när muren är rengjord och vädret är varmare och torrare. Just nu är allt bara sandigt, lerigt och smutsigt.

Större delen av muren på kortsidan av huset är klar. Här fick vi växla av och gå ner från fyra till två stenar i höjd.
Vi kommer behöva hyra en kap för att få till svängarna på avtäckningen.
 
Båda sidorna om framsidan är nästa klara. Ska nog börja drömma mig bort i vad för slags växter jag ska plantera där i.....

måndag 18 april 2016

Att bygga stödmur

Att bygga stödmur är ett tungt men roligt jobb. Förarbetet innan sättningen var tungt och den första raden tar tid men sen går det undan. Man ser snabbt resultat och en bild av hur det kommer att se ut när det blir klart växer fram. Här nedan grafitgrå stödmur Waxholm från Stenbolaget. Monteras enkelt ihop med plugg mellan raderna och kan byggas både rakt upp eller med liten sluttning.  


Här har vi satt tre av fyra rader. Ska sen avslutas med en avtäckning uppe på i samma sten. Framför muren kommer vi lägga en kantsten Visby och höja marken något och så om gräsmattan. Resultat blir att kantsten och gräs kommer i samma höjd och underlättar gräsklippningen. Mer om Stenbolagets marksten här.


Muren kommer att gå på två sidor om huset.

Vi bestämde oss för mjuka former och muren kommer att svänga på tre ställen. Här ovan ska vi höja marknivån något då sista lager med grus saknas.
 
Köra markvibrator är kul :)
När detta är platt och fint ska här fyllas med sten och så klart kantstenen.
 

onsdag 13 april 2016

Vårlökar tittar upp

Just nu finns inte så mycket att visa angående vårt stödmurs projekt. Det går framåt och tar tid att köra skottkärra med stenkross men jag är i princip klar med det. Nu ska vi padda och lägga stenmjöl i helgen. Återkommer i detta när det finns något att visa. Tills dess får jag passa på att visa några bilder på lite lökar jag satte i höstas. Längtan efter växter och färger i trädgården är stor. Men man får börja någonstans. När lökarna gjort sitt ska perenner ner som avlöser varandra, sedan får lökarna åka ner igen.

Små gula Iris
 Rysk blåstjärna
 Gula tulpaner
Blå allium.

Tanken från start var att blommorna i mitten av rondellen skulle vara gula och blå, precis som flaggan/flaggstången i mitten. Vi får se om jag lyckas hitta tillräckligt med fina perenner i blått. Det är väl självaste utmaningen att hitta just blått och inte lila blommor. 

torsdag 7 april 2016

Bästa sushi stället i stan?

De flesta vet ju hur en sushi tallrik brukar se ut. Det här var en lunch tallrik med 10 bitars (mamma sushi) jag beställde och kunde inte låta bli att ta kort på den. Wow säger jag bara. Kolla in alla extra gosaker de lagt till. Bästa sushin jag ätit och alla dessa små gosaker smakade väldigt bra. När det gäller Miso soppan så brukar man få några strån på botten och har man tur så får man med Tofu. På detta ställe fanns tre skålar med tofu, purjolök och sjögräs så att man kunde lägga i så mycket man ville innan man hällde i soppan. Bara en sådan sak. Kan varmt rekommendera ett besök på Svenska sushiköket. Ligger på Tellusborgsvägen 76 i Sthlm. Kan tillägga att denna tallrik kostade 90 kr, som en vanlig lunch alltså i stockholmstrakterna.
 
Ha en go kväll!

måndag 4 april 2016

Stenbolaget levererar

Nu går det minsann undan. I fredags fick vi leverans från Stenbolaget. Det blev 13 pallar mursten och lite marksten som kommer att ligga närmast muren för att förenkla gräsklippningen. Kantstenen i rondellen och runt om får bli ett senare projekt, nu har vi att göra ett tag framöver och kul ska det bli.

Jag blundar för att gräsmattan ser ut som den gör... det får man räkna med och skadan är mycket mindre än om vi tagit dit en grävmaskin med larvfötter. Gräset ligger ju i alla fall kvar.
 

Långa rader med sten... 
 
Stödmuren vi valt heter Waxholm och vi valde färgen Grafit. Den är något dyrare än den ljusgrå färgen men jag tror att den kommer att bryta av finare mot vår granittrapp.

Lite fakta om muren vaxholm:
Detta är en kraftig stödmur för dig som vill bygga lite högre och stabilare. Stenarna låses fast med hjälp av låspluggar i plast. Med dessa kan du enkelt styra om muren ska luta svagt bakåt eller om den ska vara helt lodrät.
Som tillbehör finns en hörnsten för att bygga snygga utvändiga hörn. Perfekt om du t.ex. vill ha en trappa som ska gå upp mitt i muren.
Som avslut uppe på din nya stödmur läggs förslagsvis Avtäckning Waxholm.


Vi har valt att bygga muren helt lodrät. Stenen är inte jätte tung och känns lätt att jobba med tack vare sina funktioner. Vi har också köpt till hörnstenar för snygga avslut samt avtäckning som man lägger uppe på.
 
I helgen började vi lägga markduk och fylla på med lite stenkross så att de inte ska blåsa i väg. I botten blir det ca 25 cm med 0-32 och sedan ca 3 cm stenmjöl innan det ska paddas. Det blir lite jobb på en mur om 50 meter eftersom vi tänker ta det för hand.
Närmare bestämt 12, 5 ton 0-32. Lite av stenkrossen ska också ner i murens hålighet för att få den än mer stabil. Man kan också fylla hålen med betong. Nu hoppas vi på bra vår väder och starka kroppar.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...